Министър-председателят Бойко Борисов обеща да помогне финансово на Националният център по

...
Министър-председателят Бойко Борисов обеща да помогне финансово на Националният център по
Коментари Харесай

Борисов козирува пред Националния център по заразни и паразитни болести, хвали БЦЖ ваксината

Министър-председателят Бойко Борисов даде обещание да помогне финансово на Националният център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ), който се нуждае от към 22-23 милиона лв. спомагателни средства, с цел да финансира 3 свои плана. Той посети центъра дружно с финансовият министър Владислав Горанов и министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев, а на влизане даже козирува.

Единият от плановете е план на центъра да усили потенциала си на произвеждане на БЦЖ ваксини от 1,9 милиона ампули на 4 милион, изясни шефът на държавната компания за ваксини " Бул Био " доктор Румен Кофинов. За задачата ще са необходими близо 10.8 млн. лв. за нова индустриална линия.

" Има и действителни благоприятни условия, както при всеки грип, да се отстрани имунитетът и имунизациите, които се вършат. При неприятен сюжет, в случай че се наложи преимунизация, с този потенциал, който имаме, няма да може да свършим работата. По-добре е да създадем тази инвестиция и да си утроим потенциала ", изясни министър председателят. И по-късно похвали родния защитен серум с думите: " Кристин Лагард показа, че се усеща сигурна, тъй като има българска БЦЖ ваксина ", добави той и показа, че директорката на Европейската централна банка първа е повдигнала тематиката.

Националният център  по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) се нуждае от още 12-13 милиона лв. финансиране, с цел да развие други два плана.

7.3 млн. лв. са нужни за разширение на производството на имуноглобулинови артикули. Кофинов посочи, че това е стратегическо за опазването на здравето ни.

Други 4.2 млн. са нужни за възобновяване на производството на хиперимунна животинска плазма от коне, която се употребява за лекуване на дифтерит, тетанус и змийско отравяне. Кофинов изясни, че намирането на лицензирана конна база и коне са огромен проблем, което пък даде пояснение и на мнения на премиера, направени на един от последните изключителни брифинги, че страната поема ангажимент да " осигурява конюшни, коне надлежно, с цел да може да се джурка и да се прави имунизацията по-късно, за доста други заболявания, за тиф, дизентерия - все тежки "...

При инвестици от 4.2 млн. лева, производството може да се възобнови, а предлагането да се разшири до международните пазари. Според шефа на държавната компания " Бул Био " инвестицията би се възвърнала за към 1 година, стана ясно по време на срещата в центъра през днешния ден.

Борисов даде обещание подпомагане за обезпечаване на финансирането за плановете и подпомагане от страна на земеделския министър Десислава Танева за намирането на коне.

Кофинов изясни, че сдружението е в устойчиво финансово положение, а компанията е придобила лиценз, посредством който ще могат да стартират разработка на лекарство за битката с Covid-19 на основата на хлорохинфосфат, добави той.

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР